Konstancin-Jeziorna

Konstancin-Jeziorna ligt ongeveer 20 km ten zuidoosten van Warschau, de hoofdstad van Polen en heeft circa 25.000 inwoners. De stad is ruim 100 jaar geleden gesticht en beschikt over een geneeskrachtig minerale bron. Daardoor ontwikkelde het “kuuroord”. Konstancin-Jeziorna zich in de eerste helft van de vorige eeuw tot een welvarende stad waar veel kunstenaars, wetenschappers, medici en zakenlieden woonden.

Spa Konstancin-Jeziorna

Watertoren Konstancin-Jeziorna

De Tweede Wereldoorlog zorgde helaas voor een ongekende omslag. Na de bombardementen op Warschau in 1944 namen veel van de oorspronkelijke bewoners de vlucht. Veel van de karakteristieke huizen raakten daardoor ernstig verwaarloosd. Daar heeft het na-oorlogse regiem niets aan kunnen veranderen.

Na de val van de Berlijnse muur en de openstelling van de grenzen van Polen kon de stad een begin maken met de wederopbouw van straten, huizen, winkels en scholen. In de afgelopen jaren hebben veel internationale bedrijven, waaronder Nederlandse, zich in Warschau en omgeving gevestigd. Medewerkers van deze bedrijven kiezen nogal eens voor Konstancin-Jeziorna als woonplaats vanwege de groene omgeving en de aanwezigheid van de Amerikaanse school in die stad. Aan de Amerikaanse school is een Nederlandse afdeling gevestigd. Daarnaast beschikt Konstancin-Jeziorna over verschillende basisscholen, middelbare scholen en ziekenhuizen.

Rivier Jeziorka

Geef een reactie